logo 4lidi

Menu

Spolek 4 lidi: Často kladené otázky a odpovědi

Představením projektu a spolku 4 lidi jsme díky Vám mohli vyslyšet mnoho dotazů, které k nám přicházejí od Vás zákazníků i podnikatelů. Zde je výběr těch nejzásadnějších.

Co vlastně spolek bude zajišťovat?

Spolek má za své hlavní cíle podporu tuzemského podnikání, konkrétně podporu českých podnikatelů v regionu, v krajích, ale také v celostátní produkci a distribuci. Mezi hlavní projekty patří: Obecní prodejna/prodejna v obci, Velkoobchod s tržnicí v jednom, Naše síť – propojování podnikatelů a zákazníků v necentralizované obchodní, živé, lidské síti.

Musím se stát členem spolku, abych spolek podpořil/la?

Spolek lze podporovat šířením informací o jeho existenci, projektech, aktivitách, zapojovat podnikatele a další lidi. Dále je možné přispět finančním darem, nebo se stát součástí necentralizované obchodní sítě ve formě členství. https://www.4lidi.cz/chci-se-stat-clenem-spolek-4-lidi/

Proč členství není zadarmo?

Cílem spolku je tvořit a budovat necentralizovanou obchodní síť, z členských příspěvků je hrazena veškerá správa spolku, web, organizační a koordinační činnost, obchodní činnost, prezentace podnikajících členů a vš,e co bude pro rozvoj spolku potřeba. Členstvím se stáváte podílníkem této myšlenky a jejího naplňování. Spolek je a bude financován z členských příspěvků, darů a sbírek. Podnikajícím členům na www.4lidi.cz vytvoříme profil, kde jejich podnikání představíme a zapojíme je do Naší sítě.

Co mi jako zákazníkovi členství přinese?

Budete součástí Spolku 4 lidi z.s., budete získávat nejen veřejně dostupné informace, ale připravujeme také informace přístupné pouze pro členy spolku. Budeme Vás informovat o změnách, novinkách, aktivitách ve vámi uvedené lokalitě, budeme Vás informovat o besedách, konferencích a připravujeme toho mnoho, čím více lidí se přidá, tím rychleji můžeme naše plány realizovat. To nejhlavnější ale je, že přispíváte ke změně.

Jak můžu Váš spolek podporovat?

Pro nás je prioritou zapojit do Spolku 4 lidi z.s. co nejvíce podnikatelů, výrobců potravin, drogistického zboží a zboží každodenní spotřeby. Může tam patřit například i krmení pro zvířata. Postupně budeme záběr rozšiřovat o další segmenty. Informujte své známé, oslovujte podnikatele, informujte je o zapojení se do Naší sítě, každý někoho známe. Dále můžete oslovovat prodejce a v neposlední řadě lidi, zákazníky a budeme tak vše lokálně, regionálně, krajsky propojovat, aby vznikaly nové smysluplné spolupráce a nové obchodní příležitosti.

Kdy otevřete obchod v naší obci?

Spolek není podnikatelský subjekt, který má v plánu vlastnit obchodní síť, hlavní myšlenkou tvorby Naší sítě je propojování stávajících prodejců, distributorů, výrobců a vytváření necentralizované, lidské, živé obchodní sítě, která nebude mít jednoho vlastníka, ale bude sdružením podnikatelů ve prospěch jich samotných a zákazníků. Čím více budete o spolku informovat lidi ve svém okolí a propojovat je s námi, tím je pravděpodobnější, že nalezneme řešení, abychom u Vás, nebo v blízkosti Vašeho bydliště nějaký obchod do Naší sítě přidali či vybudovali ve spolupráci nový.

Jak budete kontrolovat, aby v těchto obchodech nebyli překupníci, podvodníci?

Spolek 4 lidi nemá za cíl být kontrolní orgán, tím orgánem by měli být sami lidé, kteří budou tvořit kvalitní obchodní a mezilidské vztahy, a tak mezi sebe nevpustí podvodníky. Nejefektivnější je doporučení a upozornění na nekalé a podvodné praktiky. Nejefektivnějším nástrojem je od podvodníků nic nekupovat a podporovat poctivé podnikatele, kteří mají etické a morální hodnoty na prvním místě. Absolutně nejlepší je přímé propojení výrobce nebo pěstitele s obchodníkem, kde zákazník zná oba, a to bychom rádi díky spolku a jeho projektům podporovali.

Jak zajistíte, aby v těchto obchodech byly normální ceny?

Jako lidé bychom obecně měli vytvářet tlak na etické a morální hodnoty, Současná „drahota“ není ekonomicky opodstatněná a mnozí obchodníci se jaksi „utrhli z řetězu“. Je třeba si uvědomit, že každá konečná cena vychází z jasné cenotvorby. Zde uvedeme příklad: Prvovýroba (obilí), výroba (mouka), velkoobchodní cena, maloobchodní cena. Je třeba zohlednit, že v prvovýrobě a výrobě často dochází k dotační podpoře, aby právě výkupní cena byla co nejnižší, proč ale dnes zákazníci platí o stovky korun dražší suroviny a potraviny je otázkou. Je třeba podporovat poctivé podnikatele, jít ke zdroji a opět budovat zdravou obchodní síť, kde nebude docházet k záměrné manipulaci s cenami za účelem obohacení se na úkor zákazníka. Lidé, zákazníci si třeba uvědomí, že to jsou oni, kdo zcela rozhoduje, u koho utratí peníze. Pojďme proto nakupovat tam, kde tím oceníme práci, etiku a morálku. Z principu se tak poctiví se budou rozvíjet, nepoctiví nikoli. Lidé mají obrovskou moc, je třeba, aby svým jednáním tvořili lepší svět.

Jaký je rozdíl mezi Spolkem 4 lidi a projektem 4 lidi?

Spolek sdružuje lidi, zákazníky, výrobce, prodejce, obce a města v necentralizovaný obchodní řetězec. Má jako hlavní projekty Obecní prodejna/prodejna v obci, Velkoobchod s tržnicí v jednom, Naše síť. Dále má za cíl koordinovat a propojovat podnikatele a zákazníky v jejich vzájemný prospěch. Projekt 4 lidi obchodně a marketingově zastupuje jednotlivé podnikatele dle individuálních dohod, používá tak dostupné obchodní a marketingové nástroje a podnikatelé mohou využít obou možností.

Máte databázi výrobců a obchodů?

Jsme na začátku, je potřeba o této myšlence a spolku informovat co nejvíce lidí, čím více lidí začne tuto možnost s dalšími lidmi a podnikateli sdílet, tím lépe se bude vytvářet a budovat databáze podnikatelů, kteří se zapojí do Naší sítě. Zapojením se myslí registrovat členství ve spolku Spolek 4 lidi z.s., kde s podnikateli budeme nadále pracovat pro jejich začlenění a rozvoj. Spolek 4 lidi je o propojení lidí. Není v moci žádného člověka propojovat a začleňovat lidi, kteří nebudou aktivní, sami nebudou chtít být součástí této myšlenky a obchodního propojování. Předem děkujeme za maximální podporu, sdílení a spolupráci. Pro přehlednost jsme vytvořili výzvy, dle kterých se pokusíme naše cíle naplňovat. Více o cílech spolku a plánovaných výzvách najdete zde: https://www.4lidi.cz/o-nas-spolek-4-lidi/

www.4lidi.cz

hi SEO, s.r.o.

Přihlášení