Pivo je skvělý energetický nápoj obsahujícím prospěšné minerály a vitamíny, stačí si jen vybrat dle chuti a obsahu alkoholu od 0-60 % dle vlastní potřeby.
Všechno, co jste chtěli vědět o pivu, najdete v knihách a na internetu, někdy jsou to úplné blbosti, ale to není pro život podstatné. Podstatné pro život je pivo, tedy dobré pivo, kvalitní pivo bez vad. Pivo má mnoho podob, je světloučké, méně světlé, polotmavé a tmavší, úplně tmavé a černé jako černé uhlí. Pivo je slaboučké, s obsahem alkoholu kousek nad 0 %, slabší, takové normální, s obsahem alkoholu třeba mezi 4 až 6 %, silnější, ještě silnější a úplně nejsilnější, s obsahem alkoholu přes 60 %.
Pivo se vyrábí za pomoci kvasinek svrchního kvašení, tak, jak se to dělá již několik tisíc roků, nebo za pomoci kvasinek spodního kvašení, které svoji práci již 200 let odvádějí v teplotách, při nichž by svrchním kvasinkám byla zima a nepracovaly by. Ty svrchní jsou používány při výrobě drtivé většiny druhů piv, kterým se říká svrchně kvašená, ty spodní umí vyrábět pár druhů piv, která jsou známá většinou jako ležáky či výčepní. Výčepní jsou piva kvašení spodního, kterých se ve světě vypije násobně víc než takzvaných „svrchňáků“.
Pivo je zdravé, jen obsah alkoholu rve mnoha lidem žíly, a tak se perou za svoji abstinenční pravdu, nic však nezmění na skutečnosti, že pivo, které se vaří z vody, chmele a sladu (ječmen, pšenice i žito jsou lidstvu milé plodiny) je koktejl prospěšných minerálů a vitamínů. To, že se jedná o nejlepší energetický nápoj, každému dojde, když zjistí glykemický index maltózy…
Budeme-li se držet spodně kvašeného piva, které je vrchol pivovarského umu, a pro pivaře synonymem piva, zajímá nás chmel a ječmen. Obě tyto rostliny mají opravdu co nabídnout a jejich složení (zejména u chmelu) není dosud zcela známo. Co se však ví, je to, že jsou zdraví prospěšné, a že látky, které obsahují, se do piva dostanou pouze při dodržení správných postupů, které jsou náročné na technologickou kázeň a pečlivost. Pivo je na výrobu tou nejsložitější potravinou, kde se každá sebemenší chyba vymstí. Proces vaření piva (bez ohledu na kvašení a ležení, které může trvat i několik měsíců) trvá 8, 10 nebo i více hodin, a v různých fázích není možné nedodržet konkrétní přesné teploty a délky procesů, které se počítají na minuty. Každá odchylka způsobí, že uvařené pivo bude mít vady a nebude tím mokem, kterým mělo být… a pak je tu ještě taková gigantická drobnost, které se říká sanitace, ano, obyčejná čistota celého systému vždy a všude za každých okolností.
V pivu MMX tak nikdy nenajdete chutě a vůně, které máte třeba i za oblíbené či běžné. Všechna ta máslíčka, myšinky, alkoholové či medicinální chutě, jablíčka, vařenou zeleninu, posekanou trávu, zatuchlost, kovové či plísňové tóny nebo snad mokrou lepenku, ničím podobným vaše chuťové pohárky MMX pivo neobšťastní.
Pivo bez vad a se správným řízem, kdy je obsah oxidu uhličitého optimální, je to správné pivo bez ohledu na druh, neboť každý má odlišné chuťové preference. Bezvadné pivo, ať je sladší či hořké, spodně kvašené či kvašené svrchně, silné, světlé, slabé nebo tmavé, by však mělo mít tu nejzákladnější vlastnost, a to je pitelnost.
Není nic horšího, než po vypití prvního kousku nemít chuť na druhý, třetí, šestý…, ideální je, když s každým dalším douškem výborného piva máte touhu si dát další a další, víte, že sedíte u správného stolu se správným mokem! Tak jako v MMX Pivotelu.
Kde můžete pivo ochutnat či zakoupit?
Lety u Dobřichovic – Pivotel MMX www.mmxpivo.cz
Praha 1/Staré Město – Pivovar Staré Město https://www.pivovarstaremesto.cz/
Praha 4/Braník – Lahůdky Markes http://uzeninove-kytice.unas.cz/
Praha 9 – Restaurace ne-Smysl https://www.restaurantnesmysl.cz/
Praha 9/Klánovice – Pizzeria Gustus https://gustus-food.cz/
Foto:MMX Text:MMX